PCRM se va scinda după alegeri ?

vineri, 22 iunie 2007

Ce s-a discutat la Moscova?

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a efectuat o vizită la Moscova, în cadrul căreia a avut o întîlnire de lucru cu Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin.


În cadrul întîlnirii a fost discutat întreg spectru de chestiuni legate de relaţiile bilaterale moldo-ruse, în special fiind abordată tematica reglementării transnistrene.Serviciul de presă al Preşedinţiei R. Moldova.


Este foarte succint comunicatul de la preşedinţia moldovenească.

Presă rusească deocamdată informează doar despre soluţionare problemei vinurilor şi că s-a discutat despre problema transnistreană. Atât. Poate zilele viitoare vor apărea ceva detalii.44 de comentarii:

Anonim spunea...

Amice, singurul detaliu care-ti face discursul nitel diferit de textele din Scanteia PCR e faptul ca vorbesti romaneste gandind ruseste. E.g., topica frazei: pentru un vorbitor de romana propozitia "Este foarte succint comunicatul de la preşedinţia moldovenească." suna ca un titlu din Moldova Suverana (asta nu e un compliment). Tema pentru acasa: cum ar trebui rearanjate subiectul si predicatul pentru ca propozitia sa sune corect?

Mircea spunea...

Te-a tunat tipul Oleg, dar si eu observ ca de multe ori scrii ca si cum ai gindi in alta limba. Poate e o riminiscenta a faptului ca la voi s-a folosit gramatica rusa si vorbirea rusa mult timp.Dar cu timpul asta se corecteaza. Si drept vorbind nici noi nu vorbim de multe ori corect gramatical.Asta e.

Mario spunea...

Mircea, e o diferenta intre ocazionalele greseli de vorbire colocviala si agramatismele unuia care se pretinde ziarist. E adevarat totusi ca ziarul la care scrie Oleg e o foaie trista si iremediabil ridicola de propaganda pentru un militian semidoct si un guvern de imbecili; as zice ca, in lumina acestui detaliu, gramatica lui Oleg e inevitabila.

Anonim spunea...

Oleg, poate ne explici si noua de ce continui sa lucrezi pentru acest ziar propagandistic al PCRM care si-a facut din romanofobie un nume de trista faima??? Chiar nu te jeneaza multe dintre articolele scrise la comanda???

Anonim spunea...

Si inca o chestie care nu ma lasa in pace. Victoria lui Dorin Chirtoaca la primaria capitalei merita cel putin un titlu de stire, la Moldova Suverana insa nu i s-a acordat decat niste randuri dintr-o stire mai larga despre alegerile locale!!! Propagandisti de doi lei

Mircea spunea...

Mario---Eu corespondez de mai mult timp cu Oleg. Creda-ma gindirea lui nu e in ton cu ziarul la care lucreaza. Motivul pt. care lucreaza acalo i-l ptriveste, Dar daca simteam ca si el e ca si colegii lui de mult incetam orice corespondenta. Stii bine ca optiunile pe care le ai in viata depind de multe. Pina la urma fiecare plateste pt. ceea ce face. Astea-ti suna si tie anonimule. Eu sunt Oradean. Si Ardelean.

Mircea spunea...

Si lucrez in energie nu sunt literat. Dar macar am simtul ridicolului. Mi-e rusine de romanii plecati din tara care vorbesc pocit . E usor sa acuzi.

Anonim spunea...

Oleg CRISTAL, 24 iunie 2007

Deputatii romani il vor pe Basescu suspendat

Valurile provocate de numeroasele rafuieli si scandaluri politice din Romania ajung si in R. Moldova. Fiind lovit din toate partile, presedintele roman, Traian Basescu, face tot posibilul ca sa-si mentina raitingul, apelind, deseori, la trucuri populiste, inclusiv care tintesc in nostalgia fata de Romania Mare.Pledind cauza aderarii R. Moldova la UE, seful de la Cotroceni nu ezita sa adaoge ca aceasta este necesar pentru ca "natiunea romana sa se reuneasca dupa multi ani de dezbinare". Este constient de faptul ca atare declaratii nu se incadreaza in "politics correctly" si ca genereaza reactii negative la Chisinau, dar si mare bucurie la Tiraspol si oricum nu se opreste. Separatistii din stinga Nistrului asteapta astfel de perle venite de peste Prut ca pinea cea calda, pentru ca in felul acesta ei isi legitimeaza regimul. Ca sa nu aveti nicio indoiala in acest sens, o sa inserez doar doua titluri aparute zilele acestea pe agentia de presa "Lenta pmr", gestionata de maiorul MGB de la Tiraspol, Dmitri Soin: „Prezident Rumynii: Do konca goda za rumynskim grazhdanstvom obratjatsja 1,5 mln. Bessarabtsev” http://www.tiras.ru/index.php?subaction=showfull&id=1170753337&archive=&start_from=&ucat=20& ; „Basescu: Moldova i Rumania - razdelennyj narod i razdelennye sem'i, kotorye sleduet ob#ediniti'” http://www.tiras.ru/newsimple.php?subaction=showfull&id=1170417731&archive=&start_from=&ucat=22&

Ne bucuram ca avem in UE sustinatori fermi ai politicii noastre de integrare europeana. Totusi, tactica adoptata de catre Bucuresti nu este cea mai reusita. Dimpotriva, asa cum am observat, toarna apa la moara secesionistilor din estul R. Moldova si nicidecum nu apropie cele doua maluri de Prut. Este nevoie de o corectare a actiunilor in acest domeniu, tinind cont de realitatile din tara noastra, dar si din interiorul comunitatii europene.

Un ziar din Moldova, declarat proromanesc, a recunoscut, ieri, ca relatiile moldo-romine "functioneaza dupa principiul vaselor comunicante - cind "se toarna" la Bucuresti, "creste" nivelul la Chisinau". Relatiile dintre R. Moldova si Romania au fost foarte bune pina in vara trecuta, cind, la o intilnire informala cu un grup de copii din tara noastra, Basescu a anuntat despre o oferta care ar fi facut-o omologului sau moldovean privind "aderarea concomitenta" a tarilor noastre in UE. Adica, Moldova sa dispara ca stat, unindu-se cu Romania si impreuna, la 1 ianuarie 2007, sa intre in UE. Cum poate sa reactioneze in acest caz conducerea de la Chisinau? Si declaratii de acest fel au urmat. Prin urmare, la Bucuresti nu trebuie "sa se toarne" orice, ca "sa nu creasca" nivelul la Chisinau.

Mai nou, se pare ca unele cercuri din Romania vor ca Bucurestiul sa detina exclusivitate in ce priveste promovarea ideii de aderare a R. Moldova la UE. Ziarul romanesc "Gindul" a scris, ieri, pe prima pagina, un material in care se spune ca "R. Moldova se arata dispusa sa accepte orice sfat si orice sprijin politic pentru apropierea fata de UE, mai putin pe cel al Romaniei...". In felul acesta autoarea a comentat solicitarea de ajutor in ce priveste perspectiva europeana a R. Moldova facuta, luni, de catre ministrului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a R. Moldova, Andrei Stratan, la intrevederea de la Sofia cu omologul sau bulgar, Ivailo Kalfin. De aceasta data, cei de la "Gindul" prea putin au gindit pentru a lansa o astfel de ipoteza, care este vadit falsa. Mai intii de toate, in timpul vizitei din ianuarie la Chisinau, presedintele Traian Basescu a informat ca s-a inteles cu omologul sau, Vladimir Voronin, ca Romania sa pledeze pentru plasarea R. Moldova in "pachetul Balcanilor de Vest", state cu o perspectiva clara europeana. Deci, Moldova nicidecum nu respinge oferta Romaniei. Dar in UE sint 27 de state-membre si deciziile importante se iau in aceasta comunitate prin consens. Fiind convinsi de sustinerea Bucurestiului pe calea europeana, diplomatia moldoveneasca, in mod firesc si obligatoriu, incearca sa obtina sprijin similar in majoritatea cancelariilor din UE. Nu doar la Sofia. Tot la inceputul saptaminii curente viceministrul de Externe, Valeriu Ostalep, a vizitat Riga, unde a discutat, la fel, despre perspectiva europeana a R. Moldova.

In ultimele luni ale anului 2006, Traian Basescu a facut un tur in mai multe capitale europene, pentru a cere ratificarea tratatului de aderare a Romaniei la UE. Lucru firesc. Atunci, de ce ar deranja anumite forte de peste Prut aceiasi tactica practicata de Moldova? Parca ne doresc un viitor european? Sau poate ca doresc sa depindem doar de bunavointa politicienilor de pe Dimbovita si sa mergem la ei dupa indicatii, asa cum pina acum 16 ani mergeam la Moscova?

Este stiut ca directorul "Gindul"-ui, Cristian Tudor Popescu, este un dusman de moarte al lui Traian Basescu. In contextul campaniei de destituire a lui Basescu, materialul cu pomina adie a o noua diversiune impotriva sefului Romaniei. Este un exemplu clar cind ziaristii incearca sa faca "din tintar armasar", adica dintr-o problema minora, o problema care sa deterioreze relatiile dintre doua state.


articol mai recent:

Dupa cum se vede, lupta pentru segmentul de populatie filoromana este in toi. Poate si pentru anumite beneficii din partea Bucurestiului. Sint semnale ca aceasta batalie fratricida va fi una strinsa si cu ecou. In arena urmeaza sa mai intre citeva entitati apropiate politic, dar departate ca pozitii. Vom tine in vizor toate miscarile cu iz electoral si va vom pune la curent cu ele. Inclusiv cu cele ascunse de ochii opiniei publice.

Mario spunea...

Mircea, iata cateva comentarii legate de tentativa pe care o faci sa-l avocatesti pe Oleg: copy/paste din textul tau "Creda-ma gindirea lui nu e in ton cu ziarul la care lucreaza. Motivul pt. care lucreaza acalo i-l ptriveste, Dar daca simteam ca si el e ca si colegii lui de mult incetam orice corespondenta."
Daca Oleg Cristal gandeste defapt altfel decat scrie si parerile sale nu sunt intocmai politicii editoriale a gazetei muncitoresti pastorite de Berlinski nu e nicicum un plus pentru caracterul sau. Intr-o societate democratica, un ziarist onest poate justifica pana si existenta unor publicatii de trei lei. De pilda, foaia Moldova-Suverana are tot dreptul sa existe si sa fie justificata, atat timp cat nu este finatata din bani publici si ziaristii de acolo cred in prostiile pe care le publica. Adica, alde Berlinski si ipochimenul bizar Contiu sunt in principiu acceptabili si au tot dreptul sa-si imprastie miresmele fiindca sunt convins ca aceste personaje se simt foarte bine in propria lor piele. Aceata deoarece cu toii stim ca o presa se decanteaza prin ridicarea mediei calitatii actului jurnalistic si existenta unei societati mai putin susceptibila sa consume produse gen Moldova-Suverana, nu prin eliminarea fortata a opinentilor. Pe de alta parte, daca Oleg se autocenzureaza cand isi publica textele anoste imbibate de spiritul critic si elanul polemic al anui arhivar la raionala de partid, mi se pare ca-si trage suturi in dos in timp ca imprastie aceleasi mirosuri precum Berlinki ori Contiu. Asta e departe de a-l face preferabil acestora. As zice ca-l face chiar mai josnic.
Din fericire, nu cred ca Oleg e mai josnic decat comilitonii sai de la MS. Sunt convins ca apa de ploaie pe care incearca s-o vanda drept analiza politica e rezultatul sfortarilor celor mai sincere si mai necenzurate.

Oleg spunea...

Mă bucur să regăsesc mai multe comentarii, chiar daca majoritatea dintre ele sunt critice la adresa mea. În mare parte, accept critică şi cred că este meritată. Însă deseori cei care o lansează judecă doar în baza unor prejudecăţi. Aş preferă să am o discuţie pe marginea anumitor chestiuni concrete. Faptul că mai sunt la MS nu este o temă de discutie actuală. Cel puţin pentru mine. Exemplu că accept critici, inclusiv la modul de exprimare (deseori când fac traducerile din rusă cu mare viteză, accentuez că nu sunt nici filolog şi nici traducător) este cazul în care am fost corectat de către Mircea (care de asemenea nu este filolog). Dar judecăţi de genul "eşti acolo, deci eşti ca toţi" îmi par ridicole, cu iz proletar - "dacă nu eşti cu noi eşti împotriva noastră". Duşman de clasă nu altceva....
În ce priveşte materialul despre România, aş vrea să-l discutăm în detaliu. Ce vă deranjează? Titlul? Câte rânduri au fost scrise? Modul în care am zis că se lucrează în tandem cu separatiştii de la Tiraspol? Vă doare? Pe mine tot. Treceţi dlor la lucruri concrete!

Oleg spunea...

un apropo pentru Marius. Mă bucur că urmăreşti materialele mele. Dar am o întrebare. Ai citit şi materialul care a apărut a două zi după articolul postat de tine aici? Dacă l-ai citit, de ce nu l-ai publicat şi pe acela în contextul acestor comentarii?

Anonim spunea...

ok Oleg, atunci sa-mi explici te rog:
1-de ce victoria lui Chirtoaca a fost ignorata de MS? Nu a meritat un titlu de stire? Ca sa nu mai zic ca lui iordan i s-a facut campanie electorala din plin in zilele precedente votului.
2-de ce nu atacati si partidul de guvernamant, asta ca sa fiti fair cu totii? Este de datoria mass-mediei sa critice in primul rand puterea, pentru a pune mai multa presiune pe factorii de decizie si a imbunatati actul de guvernare.
3-nici o stire negativa despre voronin si pcrm in ultimii 6 ani, asta in situatia in care el si partidul pe care-l patroneaza merita mult mai multe.
4-cand veti inceta cu stiri genul Slovacia ne sustine in procesul de integrare europeana! Malta ne sustine, Ungaria ne sustine, Irlanda ne sustine....cat se mai poate. bineinteles ca nu exista o tara din UE care sa zica ca nu sustine Moldova. aceleasi tari sustin si maroc, egipt si armenia.
5-uite ce m-a deranjat in articolul despre Romania:
a-Traian Basescu, face tot posibilul ca sa-si mentina raitingul, apelind, deseori, la trucuri populiste, inclusiv care tintesc in nostalgia fata de Romania Mare.
comentariu: orice presedinte roman are obligatia sa vorbeasca si despre cei 4 mln de romani de cealalta parte a Prutului, indiferent daca voronin sau alti mancatori de cacat de la chisinau sunt iritati de acest lucru, gen Staras.
b-Este constient de faptul ca atare declaratii nu se incadreaza in "POLITICAL CORRECTNESS si nu politics correctly" si ca genereaza reactii negative la Chisinau, dar si mare bucurie la Tiraspol si oricum nu se opreste.
comentariu: Nu stiam ca politica externa a Moldovei se face la Tirsapol si nu la Chisinau. Adica trebuie sa vorbim si sa facem ceea ce le convine celor din transnistria.
c-Romania se scrie cu ''a'' si nu rominia.
d-referitor la ultimukl comentariu cand incerci sa induci opinia conform careia partidele liberale nu-si mai gasesc pace si sunt perdante si doar cel de guvernamnat este unul solid.
alegera lui chirtoaca demonstreaza un singur lucru: Chisinauienii nu sunt impotriva unirii cu Romania, vor lideri proaspeti, tineri, scoliti in Europa si nu mai accepta kolhoznici.
e-de ce nu faceti o analiza a vitoriei lui chirtoaca in foaia MS?

te rog sa raspunzi punct cu punct, asta daca ai nitel timp. in rest, ce pot sa zic, sanatate!

Oleg spunea...

Salut discuţiile la subiect iniţiate de Anonim. Voi încerca să dau răspuns la toate obiecţiile/comentariile.
Din capul locului voi face o precizare. NU EU FAC POLITICA EDITORIALĂ A ZIARULUI!. Acum pe puncte..

1. Cred că trebuia reflectată victoria lui Chirtoacă cel puţin printr-o ştire scurtă, dar separată. E totuşi capitală.

2 si 3. Nu se atacă Voronin pentru că aşa e politica editorială. În schimb au fost atacaţi mulţi miniştri, guvernul în întregime şi majoritatea parlamentară. Regret că nu se observă aceste lucruri. Personal am criticat nu rareori multe acţiuni ale conducerii. De ce vedeţi doar ceea ce vă place? Plus la toate, am promovat anumite idei, care, deşi nu sunt critici dure, ele vorbesc despre problemele cu care ne confruntăm şi care au fost menţionate în Raportul de Progres din decembrie, 2006.

Dar aşa, pentru diversitate. În Italia este libertate a presei? Cred că este. Berlusconi are un media holding dominant în această ţară? Are. De câte ori l-au criticat pe Berlusconi instituţiile media care-i aparţin? Niciodată.
Vrei să fim mai catolici decât Papa de la Roma?

4. Vom înceta să scrim despre susţinerea din partea statelor-membre ale UE atunci când ele nu ne vor mai susţine. Eu lucrez pentru integrarea europeană a R. Moldova şi pentru creşterea susţinătorilor acestei idei în rândul opiniei publice. Eu sunt eurooptimist şi vrea ca R. Moldova să adere la această Familie Civilizată. Dar tu?

5. Despre articolul cu România. Politica poţi s-o faci ca din topor, dar o poţi face şi inteligent. Când vezi că provoci doar probleme în relaţiile bilaterale, de ce să mai torni gaz pe foc? Cine are de suferit? Cetăţenii. De ce nu au fost deschise cele două consulate româneşti? Pentru că ne ia gura pe dinainte uneori. Cine are de suferit din cauza gurilor politicienilor? Iarăşi cetăţenii.
De ce România este limitată de ceva timp din procesul integraţionist, Moldova mizând pe Ţările Baltice, Ungaria, Cehia etc.? O să spuneţi că CHişinăul e de vină. Dar cei de la Bucureşti nu? Cine suferă în acest caz? Din nou cetăţenii.

Poţi să-ţi aperi interesele şi trebuie să faci acest lucru. Şi Rusia exact acelaşi lucru face. Vă place cum Rusia se comportă faţă de R. Moldova? Nici mie. Cine are de suferit? Tot cetăţenii.

Ca să fiu înţeles, eu pledez pentru o politică inteligentă şi nu populistă.

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu cele spuse de tine despre presa din Italia. Presa din Italia este libera, iar ziarele si canalele italiene il critica si pe Berlusconi atunci cand este cazul sa o faca. La fel si in Romania. Ai spune ca Ziua este un ziar pro-Tariceanu, dar a fost atacat si el de multe ori chiar in editoriale. Servilismul MS este fara de margini si nu serveste nimanui. Am mai zis, ce au de castigat cetatenii atunci cand atacati opozitia????!! Se ataca guvernarea pentru a pune presiune pe putere si a obine performante mai bune.

In orice caz, nu e nici o problema daca sustineti comunistii, insa macar spuneti-o pe fata!!

Apropo, ati atacat ministrii atunci dupa ce ei au fost dati afara de Voronin, pentru a justifica actiunea?? Arata-mi si mie un exemplu in care guvernul si Tarlev in special este criticat.

Anonim spunea...

apropo, ultima chestiune si am terminat.

Si de ce crezi tu ca nu a fost reflectata victoria in alegeri al lui Dorin in MS?? Asa, in opinia ta de analist politic.

Oleg spunea...

Stimate Anonim. Te-aş ruga insistent să-mi dai un exemplu în care eu am susţinut comuniştii. Nu anumite idei, care au fost susţinute şi de alţii. Ci anume comuniştii.
Când vorbeam despre critica la adresa miniştrilor nu mă refeream la cei căzuţi. De repetate rânduri am supus criticii ministerul de Externe, în special pe viceministrul Ostalep. Articolul a avut o rezonanţă foarte mare, una pozitivă. Am criticat reprezentanţele noastre diplomatice peste hotare. Am criticat anumite decizii "împinse" în Parlament de către majoritate. A fost criticat ministerul Justiţiei, cel al Agriculturii. A fost criticată justiţia moldovenească.... Dar aceasta nu se vede. Sau nu se doreşte a fi văzut. Cei care urmăresc materialele mele au un pic altă părere.
Apropo, să fie clar. Eu nicidecum nu încerc să iau apărare MS, care, recunosc, are o politică redacţională departe de cea care aş promova-o eu.

Oleg spunea...

încă un apropo. După primul tur de scrutin am făcut un comentariu despre alegeri. Nu a apărut. Şi atunci am avut o discuţie foarte tăioasă cu şefii mei. în rest, no coments

Anonim spunea...

atunci respect!

dar totusi nu mi-ai raspuns la intrebare.

Si de ce crezi tu ca nu a fost reflectata victoria in alegeri al lui Dorin in MS?? Asa, in opinia ta de analist politic.

Eu nu sunt anonim, imi este doar lene sa ma inregistrez.

Oleg spunea...

poti semna cu numele propriu in text. Dar cum doreşti astfel să te numesc dacă nu îţi cunosc numele? Prefer să-ţi zic după numele de botez.

De ce nu a fost reflectată victoria lui Chirtoacă în MS? Am zis, este politica redacăcţie, pe care nu o stabilesc eu şi nu sunt neapărat de acord cu ea. În cazul acesta, eu m-am bucurat. De ce? Sunt sigur că o să aflaţi în scurt timp... Acum nu pot să deschid toate parantezele. Din păcate.....

Cineva m-a întrebat de ce am lansat acest blog. Unul din răspunsurile mele a fost că am pornit procedura de REBRANDING....

Eugen spunea...

Cred că Oleg are dreptate. Îl cunosc pe acest om, deşi nu foarte bine. Îi urmăresc materialele. De fapt, urmăresc majoritatea ziarelor de la Chişinău pentru că mă interesează viaţa politică. Articolele lui Cristal sînt în mare parte echilibrate şi diferite de cele semnate de românul Contiu. L-am văzut pe Cristal la nişte mese rotunde şi chiar mi-a plăcut modul în care gîndeşte, deşi se observă şi un pic de influenţă din partea guvernării.

mircea spunea...

Ce inseamna prescurtare min. ? Milioane sau ce?

Mircea spunea...

Nu mai scrieti numele lui Contiu pe blog. Ala cica e ardelean de al meu dar in realitate e o javra.

Oleg spunea...

Mircea, la ce abreviere te referi?

mircea spunea...

Cind spui 4 min. de romani, moldoveni ori ori ce altceva

Oleg spunea...

nu eu am scris, dar Anonimul s-a referit la milioane de români. Adevărul că nu sunt atâţia în R. Moldova, chiar dacă s-ar identifica drept români toţi moldovenii. Populaţia ţării noastre, inclusiv Transnistria este de circa 4 mil. dintre care 25%, adică circa 1 mil. sunt alolingvi.

Anonim spunea...

oleg, eu n-am zis ca tu ii sustii pe comunisti di ziarul la care lucrezi. Cu asta cred ca putem fi de acord.

m-am referit la 4 mln de romani, dar de fapt ar fi vre-o 3 mln.

Oleg spunea...

precizarea cu 3 mil. am facut-o si eu astazi, pe mail, lui Mircea....Eu repet ca poti promova interesele in mod brutal sau inteligent. Prefer ultima tactică.

Anonim spunea...

ma tem oleg ca avem interese diferite, dar intr-o societate deschisa este ok :)

Oleg spunea...

eu nu stiu ce interese ai tu si nicidecum nu as vrea ca toate interesele noastre sa coincidă. Dar sunt sigur că unele sunt identice şi, de ce nu, poate le identificăm şi le promovăm în comun!? Urăsc totul ce este uniform. Pentru că prefer diversitatea şi democraţia.

Anonim spunea...

dar sunt constient ca in rep Moldova eu sunt in minoritate. Eu doresc ca Moldova sa redevina parte a Romaniei si sa constituim o natiune puternica in UE. Nu sunt statalist, caci de foarte multe ori profitori gen voronin, diacov, stepaniuc sau rosca se ascund in spatele statalitatii pentru a-si masca afacerile dubioase. cei care vorbesc astazi despre statalitate au luptat de fapt impotriva ei in '89 si '90. Din acest punct de vedere Moldova este aceeasi Transnistrie doar ca este recunoscuta pe plan international. voronin este acelasi smirnov, ambii au cate un fecior care au pus mana pe cele mai prospere businessuri din moldova si folosesc statul si institutiile pentru a se capatui iar apoi pentru a-si apara avutiile. Mai mult decat atat, moldova nu are identitate, iar sa inventezi una este o crima.

in fond, poporul este purtatorul suveranitatii, daca la un moment dat va spune ca nu mai vrea independenta...

Anonim spunea...

in chisinau acest lucru s-a produs deja. pe cand in tara?

Oleg spunea...

poporul este purtatorul suveranitatii ! Invoc acest lucru si eu foarte des. Atunci să respectăm suveranitatea poporului, ţinând cont de faptul că liderii de opinie contribuie la crearea unor curente ...pentru poporul suveran.
Respect poziţia ta si o înţeleg foarte bine. Eram şi eu cândva un unionist romantic. Acum am depăşit faza romantică....

Oleg spunea...

Cât despre Chişinău... nu identific victoria lui Chirtoacă nici cu PL-ul din care face parte, dar nici cu ideea românismului pe care o promovează PL-ul. Câţi din cei care l-au votat pe Chirtoacă ştiu despre platforma politică a liberalilor? Chişinăuienii au votat altceva decât românism. Cred că mai mult europenism. Ei doresc o schimbare a clasei politice.

Anonim spunea...

bine dar nu sunt anti-unionisti daca ma intelegi. Eu nu sunt unionist romantic si unul pragmatic. Toata familia mea are cetatenie romana si o mare parte a rudelor mele. ce se va schimba in fond pentru noi in cazul unirii cu romania?? il vom avea ca presedinte pe basescu in loc de voronin...astazi ambele ''state'' sunt ale mele, tin la ambele si mi se pare normal sa doresc sa le ''contopesc''. oare chiar nu sunt evidente avantajele unirii?? mai ales cele economice dar si ale statului de drept. avem practic de ales intre a fi cetateni europeni si liberi si ostatici ai regimului voronin, care umileste populatia zi de zi in timp ce el vine la vot cu o masina de lux. cunosc un prieten care se umileste de 2 luni sa primeasca o viza de grecia, a facut 3 drumuri la odesa. iara performantele statalitatii moldovenesti tip voronin!!

Oleg spunea...

Atâta timp cât majoritatea populaţiei nu va vedea avantaje în unirea cu România, atâta timp puterea suverană a poporului se va împotriva acestui proces. Indiferent cât de rău este în R. Moldova.

Mircea spunea...

Anonimule dar pe noi cei din Romania nu ne intrebi? Cindava pina acum 5-6 ani as fi vrut si eu. Acum nu. M-am saturat ca Romania sa fie batjocorita de conducerea RM. sI CA POPULATIA SA VOTEZE IN PROPORTIE DE 33% COMUNISTII. De asa noi connationali vorbeam si cu prietenii mei nu avem nevoie. E suficient ca moldovenii de la noi au votat atitia ani cu Iliescu. Si noi Aedelenii ieseam umiliti. Ajunge. Scoatetii in afara legii pe comunisti si apoi mai vorbim.

Anonim spunea...

cred ca oamenii incep sa se trezeasca, iar momentul de cotitura a avut loc la 1 ianuarie 2007. de la 1 iulie se calatoreste fara viza in Noua Zeelanda, de la anul in Australia iar peste 3-4 ani in America si Canada pentru cetatenii romani. sa vezi cati unionisti vor aparea atunci. important este ca sa apara si un partid pe masura sa reflecte dorintele cetatenilor, iar PL este un astfel de partid.

interesant este ca toti doresc implicare tinerilor in politica, insa imediat ce a aparut unul toti au inceput sa-l critice, preferand ''experienta''de colhoznic in dauna unui tanar scolit prin Europa.

Mircea spunea...

De multe ori vorbeam cu prietenii mei dupa ce PSD cu ajutorul voturilor din vechiul regat ajungea la putere daca nu ar fi mai bine ca Ardealul sa se desparta de Romania. Vin-o adata prin Ardeal si atunci o sa ma integegi. Vorbeste cu oamenii simplii si o sa ai surprize. Normal ca i-mi pare rau ca in RM nu-i bine ca suntem acelasi neam dar dragoste cu dea sila nu faci . Si daca nu noi avem nevoie de RM CI CRED CA RM DE NOI. Dar prostul nu-i prost daca nu-i si fudul.

Mircea spunea...

Anonimule nu ne apuca Craciunul si nu vom mai avea nevoie de vize pt. SUA. Dar as scoate vizele diplomatice pt. conducerea de la Chisinau. Nu-ti dai seama ca ei nu pot fi deacord cu unirea ca maninca jar cu justutia romana dupa unire.

Anonim spunea...

mircea, ai foarte multa dreptate. Asa cum spunea si 'nea Dinescu, cum va putea oare vreodata Voronin sau alt presedinte moldovean sa doreasca sa renunte la tronul prezidential in favoarea unui de judet. dar si frica de justie, in acest caz insa se poate ajunge la un compromis...chiar daca ar fi unfair

Anonim spunea...

cred ca intr-o Romanie Mare moldovenii ar vota cu Base si PD..vremea psd-ului a apus demult. nu cred ca mai poate fi oprita caderea libera in preferintele romanilor.

Mircea spunea...

Fie-ti gura de aur. Ca ne-a nenorocit bosorogul ala de Iliescu, Sper sa naiba somn linistit nici dupa moarte

Mircea spunea...

Iar despre PD da-mi voie sa am rezerve. Primarul nostru din Oradea e la al 3 lea mandat si se aud multe. Si e in conducerea PD

Costin spunea...

Cred ca mai intai ar trebui sa folosesti linkuri in cel putin 2 limbi(romana si rusa), daca nu si in engleza.
poate ar fi bine sa te orientezi oe articole chair si in engleza sa sa faci traducerea in engleza, asa poti sa dai o oarecare valoare blogului